📣 🎉 Üretim Bandı & Brick Institute Ürün Yönetimi Raporu 2023 için veri topluyoruz. RAPORLAR menüsünden katkıda bulunabilirsiniz! 📣 🎉

Bağlantı Kopyalandı!

Bülten #45: Braindumping

Bültene hoş geldin 👋

Bu sayıda “braindumping” kavramını inceliyoruz — Türkçesi yok gibi ama “beyin boşaltma” diyebiliriz biraz zorlayarak. Odaklanmanın zorlaştığı zamanlarda ya da ekipçe beyin fırtınası yapmayı çok daha verimli hale getirmek için kullanılan bu yöntem belki bazılarımıza faydalı olur diye düşündük ve yazıya döktük.

İyi internetler,
Burcu


📬 Hem ihtiyacımız olan hem de hak ettiğimiz anket: Ürün Yönetimi Anketi 2022

Bu sene Üretim Bandı & Migros One iş birliğinde hayata geçen “Ürün Yönetimi Anketi 2022” yayında!

Amacımız Türkiye’de ve dünyanın başka yerlerindeki ürün yöneticilerini tanımak, şirketlerindeki ürün geliştirme yaklaşımlarını ve pratiklerini öğrenmek. Anket sonuçlarını kullanarak bir rapor hazırlayacağız ve Üretim Bandı’nın çeşitli mecralarından bu raporu paylaşacağız. 2020 raporunu merak edersen, o da şurada.

Katılıp çevreni de katılmaya davet etsen ne güzel olur, birlikte öğreniriz. Yazıya geçmeden, 7-8 dakikada tamamlamak için:

Ankete Katıl

Ayrıca raporun destekçileri TalentGrid ve Basework’e teşekkürler!


Braindumping

Herhangi bir işe odaklanmış çalışırken, aklınıza çok alakasız ve yapmayı unuttuğunuz bir şey geliyor mu? “Aklıma gelmişken yapayım, sonra yine unutacağım” ya da “Bir yere not alayım” dedikten sonra odaklandığınız konuya geri dönmekte zorlandığınız zamanlar? Bir beyin fırtınasına başlamadan önce aklınızda bir şeyler varken, o sırada aklınızdan çıktığını ve bittiğinde bunların uçup gitmiş olduğunu fark ettiğiniz oluyor mu mesela? Defterinizde, Jira’da, to-do uygulamalarında, dökümanlarda, Slack’te ve daha bir sürü yerde yapmanız gerektiğini bildiğiniz bir şeylerin olduğu ve neyi nerde tuttuğunuzu, önem sıralarını hatırlamanız gerektiği (digital clutter da diyorlarmış buna)? Belki gerçekten çok düzenli ve disiplinli olanlarımız böyle şeyler yaşamıyordur ama bir kısmımız da bu örneklerde kendini görmüştür diye düşünüyorum.

Trash Brain GIF by SpongeBob SquarePants

Beynimizin bir bant genişliği var gibi düşünürsek, bazen aklımızda çok önemli olduğunu düşündüğümüz bir konu ya da bir sürü küçük küçük iş dönüp dururken bu bant genişliği oldukça azalıyor. Bu küçük konuların ya da fikirlerin pek yer ettiği düşünülmüyor genelde, ancak aslında yer tuttuğu gibi, mental yük oluşturuyor ve görünmez bir stres yaratıyor.

Braindumping en basit haliyle “yazılı beyin fırtınası” ya da “düşüncelerin pek bir şekillendirilmeden yazıya dökülmesi” demek. Beyin fırtınasından farkı da aslında temelde yazılı olması, ve anladığım kadarıyla daha bireysel olması. Topluca yapılan beyin fırtınalarında alınan notlara da braindumping denilebiliyormuş ama ben bireysel olana odaklanmayı tercih ettim.

Braindumping’in beyni rahatlattığı ve odaklanmayı, akış içinde uzun süre kalarak verimli olmayı kolaylaştırması ilk akla gelen ve en büyük artısı (buradaki akış içinde kalma Mihaly Csikszentmihalyi’den). Bir başka büyük ve daha önce aklıma gelmeyen, beni de bu yazıyı yazmaya teşvik eden artısı da beyin fırtınası yapmayı kolaylaştırmasını fark etmem oldu: Herkesin aklında konuya dair yer eden her şeyi konuşmaya başlamadan önce temize çekmesi ve konuşmaya bu notları paylaşarak başlaması, uzun bir süre konuşulanı takip etmeye ya da yönlendirmeye çalışmaktan çok daha kolay ve verimli.

  • Katılımcıların fikirlerini yazılı olarak bir tur kendi kendilerine ifade etmesi, beyin fırtınası sırasında yeni fikirlere açık olmalarını oldukça kolaylaştırıyor çünkü akıllarında tutmaları ve mutlaka bahsetmeleri gereken bir konu olmamış oluyor.

  • Eğer konuşma genelde birkaç kişinin fikirleri üzerine oluyorsa, daha az vokal olan kişilerin de fikirleri ifade edilmiş ve dikkate alınmış oluyor.

  • Yaratıcılık en iyi kişisel ve toplu fikirlerin karıştırılmasıyla besleniyor. Reklam ajansı tecrübesi olanlar fark etmiştir, metin yazarları önce gelen brief üzerine ayrı ayrı odaklanıp düşünür ve fikir üretir, sonra bir araya gelip bu fikirlerin hepsini paylaşır ve iyi kötü fikirleri birlikte değerlendirirler. Bu paylaşım sırasında çıkan başka fikirler de olur, bunları da yine kişisel defterlerine not edip başka zamanlarda kullanmak için biriktirirler.

Braindumping’in beyin fırtınası yapmak dışında kişisel fikirleri ya da yapılacakları bir arada tutmak gibi bir faydası var. Bu pratik başlangıçta bir efor gerektiriyor, her şeyi bir araya toplamak, akla en ufak bir fikir geldiğinde onu not almayı alışkanlık haline getirmek, gibi. Ancak alışınca beyinde açılan yer ve hiçbir şeyi unutmayacak olmanın getirdiği rahatlık insanı tüy gibi hafif yapıyor ve yeni şeyler düşünmeye imkan veriyor. Ben şu an kağıt kalemle bu notları alıyorum ama aslında pek ölçeklenebilir değil, insan bir etiket ekleyebilmek, listeleyebilmek, arama yapabilmek istiyor. Bu ve mind map gibi farklı özellikleri olan, derya deniz pluginlere sahip bir markdown aracı var: Obsidian. Bir türlü elimi kirletip bu araca geçiş yapamadım ama özellikle her gün not almak, ilgili notları ilişkilendirebilmek, bir arada görebilmek, bülten için yaptığım araştırmaları ve aklıma gelenleri geriye dönük bir bilgi havuzu olarak aklımda tutmaya çalışmak yerine arama yapabileceğim bir veritabanında saklayabilmek için yakın zamanda başlamayı düşünüyorum. İlgilisine tavsiye ederim.

Faydalı kaynaklar

  • Learn How to Use the Best Ideation Methods: Brainstorming, Braindumping, Brainwriting, and Brainwalking – Link — Interaction Design Foundation’dan 4 farklı fikirleştirme yöntemi üzerine bir makale.

  • Obsidian ilginizi çektiyse kullanabileceğiniz bir başlangıç kaynağı: Link

İş İlanları

🔭 Ürün Yönetimi alanında iş mi arıyorsunuz? İlginizi çekebilecek pozisyonlardan haberdar olmak ister miydiniz? ☝️

Üretim Bandı network’ünde PM, Head of Product, APM vb. ürün pozisyonları için takım arkadaşı arayan ve bizimle iletişime geçen şirketler oluyor. Bu sebeple şirketler ve ilgilenen kişileri bir araya getirdiğimiz bir havuz oluşturmaya başladık.

Siz de pozisyonlardan haberdar olmak istiyorsanız bu formu doldurabilir misiniz?


Bu sayılık bu kadar!

Yazılarımızı seveceğini düşündüğünüz birileri varsa, aşağıdaki butonu kullanarak haberdar edebilirsiniz:

Share Üretim Bandı Bülten

Bültenler
Bültene hoş geldin 👋 Geçen sayıda “Özellik/ürün uyumu”na yaptığımız girişten sonra serinin ikinci bölümündeyiz: Uyumun sağlanamadığını anlamaya yönelik…...
Bültene hoş geldin 👋 Bu sayıda yine mini bir seriye başladık: “Özellik/ürün uyumu”. Hakkının üç sayı olduğunu düşündüğüm…...
Bültene hoş geldin 👋 Bu sayıda mini serimizin son bölümündeyiz: “Bilgiyi arama davranışları”nı bir sürelik noktalıyoruz. İlk sayıda…...