📣 🎉 Üretim Bandı & Brick Institute Ürün Yönetimi Raporu 2023 için veri topluyoruz. RAPORLAR menüsünden katkıda bulunabilirsiniz! 📣 🎉

Bağlantı Kopyalandı!

Bülten #27: Üretim Bandı Bülten 1 Yaşında!

Bültene hoş geldin 👋 

Birkaç hafta önce Eran’la konuşurken tesadüfen bültenin 26. sayısında olduğumuzu ve 52 haftadır, yani tam bir yıldır aksatmadan iki haftada bir yeni bir sayı çıktığımızı fark ettik. Böyle bir cümlede yazınca çok bir şey ifade etmiyor ama son bir senede pandemidir, türlü türlü gündelik dertlerdir aklıma gelen her şeyi bir film şeridi gibi gözümün önünden geçirince bültene verdiğim emeği ve bu emeği ne kadar çok sevdiğimi bir kez daha fark etmiş oldum.

Birthday Dog | Know Your Meme
birinci yaşımız için temsili bir görsel

Bu sayıda da biraz bültenin kendisine dair konuşalım istedim bu yüzden: Ben nasıl Üretim Bandı ekibine dahil oldum, düzenli yazmak bana nasıl katkı sağladı, kaç yazıyla nelerden bahsettik, kimler bize nasıl destek oldu, nerelere gitmek istiyoruz, okurlarımız neler hissediyor hepsini bir araya getirelim ve geriye güzel bir birinci yıl anısı bırakalım diye. Umarız bu bir senede küçük de olsa iş yapış şekillerinize, düşünme biçimlerinize, farklı bakış açıları geliştirmenize yardımcı olabilmişizdir.

İyi internetler,

Burcu

Eran’ın notu:

Bundan yaklaşık bir sene önce, Üretim Bandı’nı bir podcast’ten daha fazlasına, bir öğrenme platformuna çevirmeye karar verdiğimde aklımda birkaç konu vardı: Üretim Bandı dinleyecileri ile iletişimi nasıl arttırabiliriz, podcast dışında farklı içerik türleriyle kapsamımızı genişletebilir miyiz? Bunların ikisine de çok güzel bir giriş yaptık. Slack topluluğumuz 1300 kişiye yaklaştı, bültenimiz ise özgün içerikleriyle 800’e yakın aboneye istikrarlı bir şekilde dolu dolu bilgiler sunuyor.

Bültenin birinci senesini tamamladığımız bu günlerde geriye bakıp misyonumuzu başarıyla devam ettirdiğimizi görmek beni çok mutlu ediyor. Üretim Bandı ekip üyeleri olarak amacımız hep aynı —ürün geliştirme ve şirket yönetimi konularını farklı bilgi kaynaklarından öğrenmek. Aslında biz içeriği üretenler olsak da bunlar bizim öğrenme yolculuğumuzun bir parçası. Burcu sayesinde bu yolculuğa çok önemli bir parça daha eklenmiş, ana misyonumuz genişlemiş oldu. Bültenin ileride daha da gelişeceğine, katkısının hem bize hem siz okuyanlara giderek artacağına inancım tam. Bu yolculuğa katıldığınız için teşekkürler.

Üretim Bandı ekibine dahil oluşum ve düzenli yazı yazmanın güzelliği

Üretim Bandı’nı seneler seneler önce, Eran’ın Kolektif House Sanayi’de düzenlediği bir PM Istanbul meetup’ında keşfetmiştim. Çalıştığım organizasyondaki tek ürün yöneticisiydim ve birilerinden bir şeyler öğrenmek için kıvranıyordum, Eran da sağolsun her zamanki gibi topluluğa faydalı olma gayretiyle tam da bu konuya parmak basıyordu. Etkinlikte sunumlarıyla deneyimlerini paylaşan insanlar bir karşılık beklemeden oradaydılar, bütün akşamlarını bize ve sorularımıza ayırdılar. O gün “insanlar neler neler biliyor, nasıl güzel konuşuyor ya” diye hevesle oturumları izledim ve düşündüm ki “öğrenmenin önemli bir parçası bildiklerini paylaşmak”.

Bu düşünce aklımda iyice yer etmeye başlayınca ben de aslında yazı yazmayı, araştırıp öğrendiklerimi yazı yoluyla paylaşmayı ve herkes için kalıcı hale getirmeyi istediğimi fark ettim. Eran’la bunun üzerine konuştuk, “Gel bizim ekibe katıl” demesiyle de kolları sıvayıp 23 Haziran 2020’de ilk sayımızı paylaştık.

O günden bu yana her iki haftada bir “bu ara neler konuşuluyor”, “ben ne öğrenmek istiyorum” diye düşündüm, Eran’la bu konu üzerine sohbet edip bildiklerini öğrendim, internet taramalarıyla konuyu iyice anladım, anladıklarımı yazdım, farklı farklı ürün yöneticileriyle tanışıp onların bilgilerini toparladım ve bu sayıları tamamladım. Bülten olmasaydı “internet taramalarıyla konuyu iyice anladım”dan fazlasını yapmazdım. Yazmak temelde bir iletişim şekli ve insan yazdıkça gelişiyor ve öğreniyor; üzerine sorgulama, araştırma, benzer akıllarla bir araya gelme, süreklilik, odaklanma gibi beceriler ve imkanlar da eklenince düzenli yazı yazma isteğim aslında bana hiç aklımda olmayan bir sürü şey kattı.

Neler yaptık, neler yapalım istiyoruz

26 sayıdır bültende türlü türlü konudan bahsettik: Önceliklendirme, strateji, 1:1 görüşmeler ve geri bildirim vermek, işe alım kültürü, personalar, segmentasyon ve kullanıcı araştırmaları, içgörüler ve bilişsel önyargılar, farklı rollerle kesişen ve ayrışan noktalar, son olarak da yeni bir özellik geliştirmek serisi… Önceleri belirlediğimiz konuya dair sohbet havasında bildiklerimizi paylaştık, sonradan o konular üzerine çalışan topluluk üyeleriyle mini röportajlar yapmaya başladık, şimdi de röportajlı yazı dizileri var.

Formatı hala zaman zaman değiştiriyoruz ama niyetimiz hep aynı, “bilen birinden öğrenmek”. Bu motivasyonla da bültene devam edeceğiz. Bu yıl için Üretim Bandı ekibi olarak yeni hayallerimiz var, bilginin evrenselliği üzerine. Umarım bu hayallerimizi de gerçekleştirebiliriz.

Destekçilerimiz: Okuyucularımız

Okuyucularımız bize hep destek oldular sağolsunlar: Hem bültenin okunduğunu gördükçe motive olduk ve devam etme gücü bulduk, hem de aynı okuyucular kolektif bilgiyi arama vizyonumuza kendi fikirleriyle dahil oldular ve sayelerinde bülten çok sesli, farklı bakış açılarını bir araya getirebilen bir platform oldu.

Fikirleriyle bize destek olan, mini röportajlarla sorularımızı cevaplayan okuyucularımıza ayrı ayrı teşekkürler (ilk sayıdan itibaren, sayıların yayınlanma zamanına göre): Mert Aktaş, Aykut Bal, Mustafa Büyükkara, İrem Yetener, Görkem Çetin, Burak Alparslan, Alican Bektaş, Elif Bektüzün Küçüksöz, Can Ülker, Çağlar Bozkurt, Murat Gölcü, Melih Özbekoğlu, Serkan Baydın, Bertuğ Oymak, Sertaç Pıçakçı, Berna Aksoy, Muharrem Derinkök, Rıza Selçuk Saydam, Seda Elibol, Gizem Belen Akgüney, Onur Yılmaz, Çağatay Tanyıldız, Zafer Sever, Nazlı Danış, Berkan Ünal, İrem Çilingir, Ecem Keskin, Emrah Şamdan, Aybüke Kayacı, Merve Artukarslan, Eslem Aykutluğ, Nihan Demirkazıksoy, Ahmet Ertaş, Selen Kozanoğlu ve Özge Yağlı.

Bültenle alakalı duygu ve düşüncelerini sorduğumuz bazı okurlarımızdan aldığımız, anısı kalacak mesajlar da şöyle:

Can Ülker:

Ürün yönetimi ile ilgili kaliteli Türkçe içeriği bülten ile Üretim Bandı ayağımıza getiriyor. Her zaman dayanışma odaklı, topluluğu dahil ederek üretilen bu içeriğin ekosistemimize ve mesleğimize faydasının uzun vadede daha da fazla anlaşılacağına eminim, ellerinize sağlık Üretim Bandı ekibi 🙂

Şeyda Öztürk:

En tatlı sabahlar Üretim Bandı Bülten ile başlar 🚀🌞 Son zamanlarda bültenlerle şöyle bir bağ kurmuştum, paylaşmak istedim:

Tam ürün ekibimiz ile bir konu üzerine şu nasıl olur, nasıl daha iyi yapabiliriz gibi bir başlık üzerine konuşmalar yaparken hemen ardından bülten yayınlandığında hep benzer konular denk geldi ve bültenden aldığım fikirlerle konuyu destekleyebildim/farklı fikirleri gördüm/diğer farklı uygulamaları keşfedebildim. 🙏 O yüzden başta Burcu’ya ve diğer katkı sağlayan tüm kişilere teşekkürler 🎉

Giray Batıtürk:

Selam Üretim Bandı! Çok güzel ve faydalı içerikler yapıyorsunuz, bu yolda lütfen devam edin. Okuyucuların da yapabileceği şeyler var ise mutlaka bizlerden isteyin. İstemenin gücü önemli 🙂 

Nasuh Akın:

Hemen hemen tüm bölümlerini dinlediğim, uzun süredir takipçisi olduğum Üretim Bandı’nın bültenleri de podcast’ler kadar iddialı. Okumaktan çok keyif alıyorum. Sürekli yeni şeyler öğreniyorum, öğrendiklerimi pekiştiriyorum. Konu ile alakalı topluluk üyelerinin yorumları ve yararlanılan kaynaklar ise paha biçilemez. 

Daha nice güzel yaşların olsun Sevgili Bülten.

Kapanış

Uzun bir seneyi olabildiğince özetleyerek, neler yaptık neler yapacağız’ı size anlatmış olduk. Umarım 2. yaş sayımızı da seneye aynı zamanlarda yazar, sizlerle yine aynı mutlulukla paylaşırız. Desteğiniz için çok çok teşekkürler!

Not: Bilgiyi yaymayı unutmayın ve geri bildirimlerinizi lütfen eksik etmeyin! Slack’ten ya da bu maile cevap vererek bize ulaşabilirsiniz. 📬

Bültenler
Bültene hoş geldin 👋 Geçen sayıda “Özellik/ürün uyumu”na yaptığımız girişten sonra serinin ikinci bölümündeyiz: Uyumun sağlanamadığını anlamaya yönelik…...
Bültene hoş geldin 👋 Bu sayıda yine mini bir seriye başladık: “Özellik/ürün uyumu”. Hakkının üç sayı olduğunu düşündüğüm…...
Bültene hoş geldin 👋 Bu sayıda mini serimizin son bölümündeyiz: “Bilgiyi arama davranışları”nı bir sürelik noktalıyoruz. İlk sayıda…...